2/27/2015


Hozzávalók (20-24 db)
  • 2 cs (4,5 tk) szárított élesztő
  • 180 ml meleg víz (43-46°C)
  • 4 ek méz
  • 2 tojás, enyhén felverve
  • 4 ek reszelt narancshéj (kb. 2 db narancs)
  • 100 g vaj, puha
  • 560 g liszt
  • 1 tk só

Megkenni a tésztát

  • 4 ek olvasztott vaj
Oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben, keverjük hozzá a mézet, és hagyjuk felfutni.
Keverjük hozzá a tojást, a narancshéjat és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a liszt felét, dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá a maradék lisztet és a sót is. Gyúrjunk belőle sima, rugalmas tésztát.
Kelesztő tálban, folpacckal lefedve hagyjuk kb. 1 óra alatt duplájára kelni.
Gyúrjuk át, osszuk két részre. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 35 cm átmérőjű, kör alakú formára. Kenjük meg mindkettőt 2-2 ek olvasztott vajjal.
Egy éles késsel vágjuk fel 12 cikkelyre, tekerjük fel a kifliket és tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, mindegyik hajlítsuk meg egy kicsit (ívbe). Meleg helyen hagyjuk ismét a duplájára kelni (kb. 1 óra).
190 °C hőmérsékletű előmelegített sütőben süssük aranybarnára, kb. 20 perc.
Mikor kész és még meleg, kenjük át a tetejüket olvasztott vajjal.

Forrás: http://www.kudoskitchenbyrenee.com/2014/04/OrangeHoneyCrescentRolls.html
2/22/2015

Citrom

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Pontosabban nagyon citrom, vagyis citromkrémes citrom :)
Ha a gyümölcs alakúak címke bejegyzései között körülnézel megtalálod a rokonokat is ;)

Hozzávalók
Tészta
  • 280 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 70 g cukor
  • 60 g vaj, puha, felkockázva
  • 50 ml tejet
  • 1 citrom reszelt héja

Krém
  • 1 citrom leve
  • 200 g cukor
  • 1db tojás
  • 1 db tojássárgájája
  • 30 g keményítő
  • 300 ml víz

 Szirup
  • 1 citrom leve
  • 100 ml víz
  • 60 g cukor
  • 60 ml Limoncello
Továbbá
  • kistálycukor
  • papír kapszli

A tésztához keverjük el a lisztben a cukrot, és a sütőport, morzsoljuk össze a vajjal, adjuk hozzá a tojást és a citromhéjat. Gyúrjunk belőle lágy tésztát a tej hozzáadásával.
Lisztes kézzel formáljunk belőle 25 grammos golyókat, egy kicsit próbáljuk őket hosszúkás alakúra formázni. Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, egymástól kis távolságot hagyva. Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb.15 percig.
Még melegen faragjunk késsel egy kis mélyedést a belsejükbe a tölteléknek.

A krémhez keverjük össze a cukrot az egész tojással és a sárgájával, a keményítővel, a gyümölcslével és a vízzel. Kis/közepes lángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be.

A sziruphoz egy serpenyőben forraljuk fel a vizet a cukorral és a citromlével. Kapcsoljuk le a tűzhelyet, hagyjuk a szirupot kihűlni, mielőtt hozzáadjuk a Limoncellot.

Töltsük meg a tésztát a krémmel, kettesével ragasszuk össze.
Forgassuk meg a szirupban, majd hempergessük kristálycukorba.
Tegyük a citromocskákat kisméretű papírkapszliba. Tároljuk hűtőszekrényben.


2/21/2015

Vaníliás szívek

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
A levegőben terjengő csodás vaníliás illat és egy üres tányér, ennyi maradt. De a számban még érzem az ízét, és szívből ajánlom, hogy süssétek meg! Kelt tészta van sok féle, de ez a recept, hát ez tényleg mesés!

Hozzávalók
(36 db)
Tészta
  • 500 g tej
  • 50 g friss élesztő 
  • 100 g cukor (nádcukor)
  • csipet só
  • 150 g vaj, puha
  • 800-840 g liszt
Töltelék
  • 150 g vaj, puha
  • 100 g cukor (nádcukor)
  • 2 ek vaníliás cukor
Megkenni
  • 1 db tojás, felverve
Langyos tejben keverjük el egy kis cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, meleg helyen futtassuk fel.
Gyúrjuk össze a tészta többi hozzávalójával (géppel kb. 5 perc).
Folpackkal takarjuk le és meleg helyen hagyjuk 30 percig kelni.
Enyhén lisztezett deszkán osszuk 3 részre, és mindegyiket nyújtsuk ki kb.50 x 30 cm nagyságú lappá.
Kenjük meg az összekevert töltelék harmadával, tekerjük fel szorosan.
A tekercseket vágjuk kb.4 cm-es (kétujjnyi) darabokra. Kenjük meg felvert tojással a tetejüket és vágjuk be éles késsel két helyen (lásd kép, ne vágjuk át teljesen!)
Zsírpapírral bélelt sütőlapra tegyük őket úgy, hogy a középső szeletet fordítsuk ki balra, a felsőt pedig igazítsuk jobbra. Nekem 12 db fért el egy tepsire, sütés közben megnőnek!
Hagyjuk újabb 20-30 percig kelni, majd toljuk előmelegített 220 °C hőmérsékletű sütőbe.
8-10 perc alatt sülnek készre.
Porcukorral meghintve kínáljuk!
2/19/2015




Lófej az asztalon, és nem a maffiától ;)
Hozzávalók
  • 500 g leveles tészta a testhez
  • 250 g leveles tészta a sörényhez

Kantár, fül, sörény
  • 200 g liszt 
  • 2 db tojás (1a tésztába, 1 felverve megkenni a tetejét)
  • 50 ml viz
  • csipet só
A hozzávalókat gyúrjuk össze és pihentessük 20 percig a hűtőszekrényben.
Vágjuk fel a képen látható módon.

A töltelékek szabadon választhatóak. A képen a sörény tölteléke 20 dkg mákból, a test 40 dkg almából készült.
Továbbá
  • apróra vágott menta, a kantárt megszórni
  • mazsola, vagy valamilyen aszalt gyümölcs a szemnek

Amikor a végén a felvert sárgájával megkenjük a tetejét, akkor a sörény megkenése előtt pici porcukrot keverhetünk a tojáshoz, az ezzel megkent részek sötétebbre barnulnak.

Forrás: http://svanya.blogspot.hu/2014/08/blog-post_28.html
2/18/2015

Hozzávalók
Tészta
  • 230 g liszt
  • 100 g vaj, hideg
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 30 g cukor

 Krém
  • 500 ml tej
  • 200 g mák
  • 100 g búzadara
  • 100 g vaj (csökkenthető 50 g-ra)
  • 150 g cukor
  • 200 g tejföl
  • 1 ek olaj

Tetejére
  • 400 g tejföl
  • 3 db tojás
  • 80 g cukor

Vajazzunk ki egy 26 cm-es tortaformát, az alját béleljük ki zsírpapírral.

A krémhez egy fazékban kis/közepes lángon sűrítsük össze a tejet, vajat, a cukrot, a búzadarát és a mákot. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt és az olajat.
A tésztához egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőpor és a sót, keverjük össze.
Morzsoljuk össze a vajjal, végül adjuk hozzá a cukrot és a tojást. Nyomkodjuk/terítsük bele az előkészített forma aljába, oldalára
Öntsünk bele a krémet. Süssük előmelegített 180°C hőmérsékletű sütőben 25 percig.
Közben a tetejéhez a tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, keverjük bele a tejfölt. A fehérjét verjük habbá és forgassuk ez előző keverékhez.
A 25 perces sütés idő leteltekor terítsük rá a tortára, vegyük vissza 175 °C-ra a hőmérsékletet és süssük további 40-45 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk teljesen kihűlni a formában, majd vegyük ki és tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe.


2/16/2015
A párizsi Laduree cukrászda receptje alapján.

Hozzávalók (12 db)
Ropogós édes tészta
  • 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva
  • 125 g süteményliszt 
  • 125 g cukor
  • 1 tk vanília aroma 
Égetett tészta
  • 120 g süteményliszt
  • 100 ml tej (zsíros)
  • 100 ml víz 
  • 10 g cukor
  • csipet só
  • 80 g vaj 
  • 4 db tojás, nagy
Vaníliás krém
  • 1 vanília rúd 
  • 400 ml tej (zsíros)
  • 4 db tojássárgája 
  • 80+50 g cukor 
  • 30 g étkezési keményítő 
  • 25 g vaj 
  • 250 ml tejszín 

- Először készítsük el a ropogós tésztát a tetejére. Késes robotgéppel, vagy hideg kézzel gyorsan keverjük össze a vaj kockákat a liszttel, a cukorral és a vaníliával. Gyúrjunk belőle egy tésztagolyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.

- Az égetett tésztához a tejet a vízzel együtt forraljuk fel, dobjuk bele a vajat is, hogy felolvadjon. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, keverjük, amíg összeáll. Vegyük le a tűzről, keverjük át, közben egy picit hűl, majd egyesével üssük hozzá a tojásokat és keverjük a tésztát simára, fényesre. Töltsük habzsákba .
A sütőt melegítsük elő 180 °C hőmérsékletűre.

A ropogós tésztát két réteg folpack között (így nem ragad) nyújtsuk ki 1-2 mm vastagságúra. Vágjuk fel 12 x 4 cm nagyságú téglalapokra.

Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk az égetett tésztából 10 cm hosszú, 2,5 cm átmérőjű tésztacsíkokat. Hagyjunk helyet a jelentős növekedésnek! Fedjük le mindegyiket az omlós tésztából vágott lapokkal.
Süssük 30-40 percig.10 percig ne nyissuk ki, utána viszont résnyire nyitva hagyott ajtóval (támasszuk ki fakanállal) süssük 20 percig, aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni.

- A krémhez a sárgájákat keverjük össze (habverővel) a cukorral, majd a keményítővel. A tejet forraljuk fel a vanília rúddal és a kikapart magjaival. Csorgassuk a tejet a sárgájás keverékbe folyamatos kevergetés közben, kis lángon sűrítsük be. Takarjuk le, 10 percet hagyjuk hűlni, mielőtt belekevernénk a vajat.
A tejszínt 50 g cukorral verjük habbá (ízlés szerint lehet a cukor mennyiségét növelni). Forgassuk össze a krémmel, töltsük habzsákba (sima cső, 8 mm) és a sütemények aljáról 3 lyukon át töltsük a fánkokba.
Szórjuk meg porcukorral. Légmentesen záródó edényben 2-3 napig tárolhatóak, ha esetleg megmaradna.
Forrás: http://www.insanitytheory.net/kitchenwench/laduree-vanilla-eclairs

Kövess a Facebokoon is, ahol nem csak receptekkel, de érdekes és szórakoztató bejegyzésekkel is várlak!
2/16/2015

Cseresznyevirágok

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

A sütik cake pops tepsiben készülnek, a képen látható speciális cseresznyevirág formájú kivágó helyettesíthető kis méretű virág kiszúróval is.
Hozzávalók (kb. 50 db)

Tészta
  • 170 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 200 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 350 g liszt

Máz
  • 2 db tojásfehérje
  • 240 g porcukor
  • 2 ek citromlé
  • ételfesték, rózsaszín


A tésztához keverjük össze a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a vaníliát. Végül szitáljuk bele a lisztet is, gyúrjuk össze. Két folpack között nyújtsuk ki és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.
A sütőt melegítsük elő 175°C-ra.
Szúrjuk ki a virágokat (kis méretű virág kiszúró) és tegyük őket a cake pops tepsi üregeibe. Tegyük rá fordítva a tepsi másik felét. Süssük 15 percig, aranyszínűre. Az alsó részben hagyjuk kihűlni.

A porcukrot kézi habverővel vagy fakanállal keverjük csomómentesre a tojás fehérjével és a citromlével.
Ha színezzük, akkor osszuk el és fessük meg, sötét vagy/és világos rózsaszínre.

Töltsük meg a virágok mélyedéseit, az ellenkező színből fogpiszkáló segítségével húzzuk bele a porzókat.

Forrás:


Kövess a Facebokoon is, ahol nem csak receptekkel, de érdekes és szórakoztató bejegyzésekkel is várlak!

2/15/2015

Ferrero pite

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Mr. Nutella emlékére*

Hozzávalók
Tészta
  • 150 g keksz
  • 4 db Ferrero Rocher
  • 50 g vaj, olvasztva (ha szükséges +20 g)

Töltelék
  • 225 g krémsajt
  • 50 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 ml tejszín
  • 12 db Ferrero Rocher

 Díszítés
  • 100 g étcsokoládé (56%)
  • 250 ml tejszín


A tésztához robotgéppel daráljuk össze a kekszet a Ferrero Rocher golyókkal. Adjuk hozzá a vajat, jól keverjük össze. Nyomkodjuk egy 24 cm-es forma aljára és vékonyan az oldalára. Tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, cukrot és a vaníliát.
A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan, részletekben, hogy ne törjön össze, forgassuk a krémsajtos keverékhez.
A töltelék kb. ¾ részével töltsük meg a tésztát, nyomkodjuk bele a golyókat (lásd kép!) és fedjük be a maradék krémmel.
Tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Törjük a csokoládét apró darabokra és tegyük egy hőálló edénybe.
100 ml tejszínt forraljunk fel és öntsük a csokoládéra, keverjük, míg feloldódik benne.
Hagyjuk, amíg visszahűl szobahőmérsékletre. Adjuk hozzá a maradék tejszínt (150 ml), és verjük habosra.  Töltsük habzsákba (1 cm-es, sima csőr) és díszítsük fel vele a tortát. Nyomjunk krémpöttyöket, majd egy kis kanál segítségével formázzuk meg (lásd kép!).
Tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe hűlni, mielőtt tálalnánk.



*89 éves korában elhunyt Michele Ferrero, a Ferrero olasz édességipari cég tulajdonosa.
Mindenki által ismert termékeik a Mon Cheri (1956), a Nutella (1964), a Kinder csokoládé (1968), a Tic Tac (1969), a Kinder-tojás (1974), a Ferrero Rocher (1982).
Ezek közül is a legközkedveltebb a Nutella, melyből évi 350 ezer tonnát készítenek.
2/14/2015

Hófehérke

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
  • 500 g túró, zsíros, szitán áttörve
  • 2 ek porcukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 50 g vaj, puha
  • 100 g aszalt gyümölcs, piros színű pl. meggy, cseresznye, eper...
  • 10 g zselatin
  • 100 g kókusz

A zselatin áztassuk be kb. 120 ml meleg vízbe, olyan edényt használjunk, ami bírja majd a melegítést.
A túrót keverjük össze a cukorral.
A csokoládét olvasszuk fel vízgőzön, keverjük hozzá a vajat.
Tegyük most rá a gőzre a megduzzadt zselatint, hogy feloldódjon.
Keverjük hozzá a csokis keverékhez, majd adjuk hozzá a túrósat is.
Egy zsírpapírra szórjuk rá a kókusz reszeléket, terítsük rá a krémet (lásd kép). A közepére szórjuk rá a gyümölcsdarabokat, a zsírpapír segítségével zárjuk össze a túrót felette. Csomagoljuk be az egészet alufóliába és tegyük min. 3 órára a hűtőszekrénybe.
Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük.


2/13/2015
Hozzávalók
  • 2 db nagy tojásfehérje
  • 2 ek víz
  • 1 zacskó snack mix
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
Verjük fel a tojásfehérjéket 2 ek vízzel közepes/kemény habbá.
Forgasd bele a snack mixet.

Vajazzunk/olajozzunk ki egy 3 l-es sütőbe is rakható edényt és tegyük bele a snack mixet. Egy alufólia darab segítségével nyomkodjuk fel a snack mixet az edény falára.

Süssük 30 percig (az alufóliát hagyjuk rajta a sütés közben).
Hagyjuk 5 percig hűlni majd húzzuk le róla az alufóliát és hűtsük további 30 percig mielőtt kivesszük az edényből.

Forrás:http://www.foodnetwork.com/…/food-ne…/super-bowl-recipe.html
2/12/2015

Kalács szívek

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Kipróbáltam, a hozzávalókból 6 db, kb.7-8 cm-es foszlós kalács sül ki.
Nagyon kicsik a mennyiségek (nem elírás), de jelképes üzenetnek elég csak 1-1 darab a szombat reggeli kávé mellé.

Hozzávalók
  • 52 g tej
  • 16 g cukor
  • 1 ek élesztőpor (lapos kanál)
  • 80 g sütemény liszt
  • 20 g sima liszt
  • 10 g tojás (villával keverjünk el egy tojást, ebből mérjük ki a mennyiséget)
  • 10 g vaj, puha
  • csipet só
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek víz
  • Tetejét megkenni a tojás maradéka.


A meglangyosított, cukorral elkevert tejben futtassuk fel az élesztőport.
A lisztet a sóval, a tojással, a vajjal és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk össze.
A kakaóból és a vízből keverjünk sűrű pasztát.
Vegyünk ki a tésztából 70 g-ot és gyúrjuk össze a kakaós pasztával.
Letakarva hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
Gyúrjunk mindkét tésztából 6-6 db golyót, takarjuk le és hagyjuk 20-30 percet pihenni.
A képen látható módon, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a fehér tésztát kerek alakra. Tegyük a közepére a kakaós tésztagolyót, csípjük össze felette, fordítsuk alulra az illesztést, nyújtsuk ki (lásd kép) hosszúkás alakúra.
 Hajtsuk félbe, és vágjuk be a képen látható módon. Hajtsuk ki két oldalra kialakítva ezzel a szív alakot.

Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.

Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 10-15 perc alatt sül aranybarnára.


2/11/2015

Palacsinta rózsa

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása




Különleges alkalmakra, legyen az Valentin nap, vagy egy romantikus este, akár egy ilyen egyszerű, hagyományos ételből, mint a palacsinta készíthetünk különleges desszertet.
A szirmok végeit színezhetjük, ha vízgőzön olvasztott színes csokoládéba mártott ecsettel átkenjük.
Gondolom a levágott darabok sem vesznek majd kárba wink hangulatjel
2/10/2015

Rakott almatorta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
  • 5 db alma, lédús
  • 0,5 db citrom leve
  • 200 g liszt 
  • 150 g búzadara 
  • 125 g cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 2 tk sütőpor 
  • csipetnyi só
  • 0,5 tk fahéj 
  • 120 g vaj
A megmosott, meghámozott almákat reszeljük le, citromlével locsoljuk meg. Lényeges, hogy tényleg lédús almából készítsük!
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Egy tortaformában rétegezzük a száraz keveréket az almával, alul és felül a száraz keverék legyen.
A vajat olvasszuk fel, szurkáljuk át egy vékony pengéjű késsel a süteményt és öntsük rá a vajat.
Süssük előmelegített sütőben 180°C-on 50-55 percig.
Hagyjuk a teljes lehűlés után még néhány órát pihenni mielőtt felvágjuk.

Forrás: https://fotki.yandex.ru/…/frau-mil…/album/213364/view/378335
2/07/2015




Hozzávalók
Töltelék

  • 6 db nagy (savanyú) alma, hámozva, kis kockára vágva
  • 90-130 g cukor 
  • 120 ml narancslé, frissen facsarva
  • 2 ek étkezési keményítő (60 ml víz)
  • 1 ek vaj
  • 0,5 tk fahéj
  • csipet szerecsendió
  • 100 ml vörös áfonya (friss vagy fagyasztott) - opcionális
Tészta
  • 120 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 65 g cukor
  • 175 g liszt
  • 50 g kókusz
  • 2 db közepes tojás
  • csipet só
Morzsa
  • 70 g liszt
  • 50 g kókusz
  • 50g cukor
  • 0,5 tk fahéj
  • csipet szerecsendió
  • 60 g vaj, hideg
  • 1 cs vaníliás cukor
  • egy csipet só
A töltelékhez az almát, a cukrot és a narancslevet egy nagy serpenyőben forraljuk fel, majd főzzük lefedve 5 percig. Húzzuk le a tűzhelyről.
60 ml vízben oldjuk fel a keményítőt és öntsük az almás keverékhez, sűrítsük be kis lángon, kevergetve, de már nem kell forralni.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat, a fahéjat és a szerecsendiót. Hagyjuk kihűlni.

A tésztához keverjük össze a vajat a sóval és a cukorral, egyenként üssük bele a tojásokat. Szitáljuk hozzá a lisztet, öntsük bele a kókuszt. Tegyük a hűtőszekrénybe 10-15 percre.

Keverjük össze a lisztet, a kókuszt, a cukrot, a sót, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Reszeljük rá a hideg vajat, morzsoljuk össze.

Egy 26 cm-es kerek tortaformát vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával, vagy béleljünk ki sütőpapírral.

Béleljük ki a tésztával (vizes ujjal tudjuk a formába nyomkodni, mert ragadós), tegyük bele a tölteléket, (ha van, akkor most szórjuk bele az áfonyát) végül szórjuk rá a morzsát.

Süssük előmelegített sütőben 220°C hőmérsékleten 10 percig, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 190°C-ra és süssük további 30 percig.

Ha nagyon barnul a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.
15-20 percig hagyjuk hűlni a formában, mielőtt felvágjuk.

Forrás: http://kavkazkyhnya.ru/2013/12/yablochno-kokosovyy-pirog
2/06/2015



Hozzávalók
  • 300 g darált marhahús
  • bors
  • 1 szelet kenyér
  • 80 ml tej
  • 70 g liszt
  • 2 db tojás (1 főtt, 1 nyers)
  • 50 g kemény sajt (reszelve) 
  • 1 ek vaj
Áztassuk be a kenyeret vízbe, nyomkodjuk ki, majd keverjük össze a hússal, sóval, borssal.
A töltelékhez a főtt tojást reszeljük le, adjuk hozzá a sajtot, sót, borsot végül a vajat, alaposan keverjük össze.
Készítsünk tejföl sűrűségű tésztát a tejből, a lisztből és a tojásból, sóval, borssal ezt is fűszerezzük meg.
Kb 1 ek húst terítsünk el, tegyünk a közepére kb. 1 tk mennyiségű tölteléket. Formázzuk a húst a töltelék körül. Mártsuk meg a tésztába
Forró teflon serpenyőben, kevés olajon süssük mindkét oldalán aranybarnára, vagy sütőben 220 °C-on kb. 15 percig.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/52338
2/04/2015

Dupla M

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


A napokban megsütöttem, minden rétege külön-külön is egy élmény. Az édes, főzött vaníliakrém, a savanykás meggyzselé, a mákos piskóta, a kesernyés csoki máz, nagyon jó volt.
Dupla M, mint mákos-meggyes és mint mm, de finom ;)

Hozzávalók
Tészta

  • 5 db tojás
  • 200 g cukor
  • 50 g mák
  • 140 g liszt
  • 2 tk olaj
  • 2 tk sütőpor
  • 2 ek meleg víz
Krém
  • 5 db tojássárgája
  • 0,5 l tej
  • 100 g cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 70 g liszt
  • 250 g vaj, szobahőmérsékletű
Meggy zselé
  • 700 g-os meggybefőtt konzerv
  • 3 cs Dr.Oetker étkezési zselatin(10 g-os)*
  • 1,5 dl víz (langyos)

A tésztához, válasszuk szét a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval verjük habbá.
A sárgájákat keverjük össze az olajjal és a vízzel, majd a cukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Forgassuk össze a fehérje habbal, majd óvatosan a mákkal (én megdaráltam).
Terítsük el zsírpapírral bélelt 24x35 cm-es tepsiben. Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig (tűpróba).
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk félbe.

A krémhez kb. 150 ml tejben keverjük el a sárgájákat és a lisztet. A maradék tejet melegítsük fel a cukrokkal, öntsük hozzá a sárgájás keveréket is, sűrítsük be. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, keverjük hozzá a puha vajat.

A meggyről öntsük le a levét (a meggyet tegyük félre), adjuk hozzá a vizet. Ezt a fajta zselatint forralni kell, így először keverjük össze kb. 200 ml lével, forraljuk fel, öntsük hozzá a maradék levet. Keverjük bele a meggyet. Tegyük a hűtőszekrénybe, kb 20-30 perc alatt besűrűsödik, de ez idő alatt többször keverjük át.

Az alsó tésztalapra kenjük rá a vanília krémet, erre terítsük rá a meggyzselét. (Érdemes figyelni, hogy a zselé állagára, ha túl híg szétfolyik, ha túl kemény nem lehet elteríteni!)
Fedjük be a felső tésztalappal.

A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval, vagy, mint én ezzel a mázzal:
5 ek kakaót keverjünk el 7-8 ek porcukorral, a közepére öntsünk 1 ek olajat és tegyünk hozzá 1 tk vajat.
Forraljunk fel kb. 200 ml vizet és kanalanként adjuk hozzá. Nem kell mind, csak annyi, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.

* Az eredeti recept meggyes kocsonyával dolgozik, ennek hiányában én zselatinporral készítettem.

u.i.: Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom friss málnával, eperrel, ribizlivel …

Forrás: http://mojeciacho.blox.pl/2014/11/Wisniowa-fantazja.html
2/04/2015

Kocka süti

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Hozzávalók
Tészta

  • 125 g vaj
  • 50 g cukor 
  • 150 g liszt 
  • 40 g étkezési keményítő 
  • csipet só
  • 1 tk vanília aroma
Töltelék
  • 100 g lekvár
  • 150 g szezámmag
A vajat keverjük ki a cukorral, a sóval, a vaníliával, adjuk hozzá az átszitált lisztet és a keményítőt.
Gyúrjuk össze, formáljunk belőle 2,5-3 cm vastagságú és szélességű rudat.
Forgassuk meg az oldalait szezámmagban. Vágjuk fel 2,5-3 cm-es darabokra. Almamagház kiszúróval szedjük ki a kockák közepét (a vágott, sima oldala legyen most felül).
A kiszedett darabokat vágjuk félbe. Az egyiket tegyük vissza a sütibe, a másik darabból lesz majd a teteje. A tetejét is szórjuk meg szezámmal.

Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 15 -18 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, a mélyesdéseket töltsük meg lekvárral, tegyük a tetejére a kalapokat.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/101538
2/03/2015
Gyorsan elkészíthető, egyszerű hozzávalókból készülő alaprecept. Lehet továbbgondolni párolt zöldségek, sonka, sajt, zöldfűszerek... hozzáadásával. 

Hozzávalók
  • 500 g csirkemell filé
  • 200 ml tejszín
  • 2 db tojásfehérje 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • csipet oregánó, szárított
  • 30 ml céklalé (a színét állítja be)
A húst késes robotgéppel (nem húsdarálóval!) pépesítsük meg a fokhagymával, keverés közben adjuk hozzá a tejszínt, és a tojásfehérjét. Végül (a gép közben folyamatosan dolgozik) a céklalével színezzük és a fűszerekkel ízesítsük.
Csomagoljuk be (szaloncukor fazonban) alufóliába, majd tegyük bele egy nylon zacskóba, szorosan kössük be a száját.
Főzzük fazékban, alacsony lángon 30-40 percig.
Hűtsük ki teljesen, majd szeletelhetjük.

Forrás: http://lizanka87.blogspot.ru/2013/05/blog-post_11.html
2/03/2015


A dobozos, a leveles tésztás és a cipós variációk után (linkek a nevekre kattintva) itt egy újabb megoldás. Jól néz ki, ugye?

Hozzávalók (minden szobahőmérsékletű)

Tészta
  • 320 ml víz vagy tej
  • 2 ek cukor
  • 20 g élesztő
  • 600 g liszt
  • 1 tk só
  • 2 ek vaj
  • 200 g szalonna, kockákra vágva
  • 2-3 ágacska rozmaring, levelére szedve
Továbbá
  • 1 kerek camembert 
  • vaj, olvasztva
  • magok (opcionális) 
  • 1 db tojás, felverve, megkenni
Pirítsuk meg a szalonnát, a végén tegyük bele a rozmaringot is, és forgassuk össze.
Az élesztőt futtassuk fel a cukorban elkevert vízben vagy tejben.
Gyúrjunk a hozzávalókból sima, rugalmas tésztát, szórjuk bele a megsült szalonna pörcöt és a rozmaringot is.
Meleg helyen, letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Osszuk 10 részre, ebből 5 db 120 g és 5 db 90 g súlyú.

Először a nagyobbakat nyújtsuk ki, az 5. utolsó darab kivételével mindegyiket vágjuk körbe egy 20 cm-es tányér segítségével, tegyük őket egymásra úgy, hogy a tetejüket kenjük meg előtte az olvasztott vajjal. (A leeső tésztákat tegyük félre!)
Az ötödik kinyújtott tésztával fedjük le.
A képen látható módon vágjuk fel 8 részre, és középről kifelé a háromszögeket hajtsuk ki.
Helyezzük rá zsírpapírral bélelt sütőlapra.

Ugyanezzel a módszerrel járunk el a 90g-os tésztákkal is, az első 4 db-ot egy 15 cm-es tányér mentén vágjuk ki…az utolsóval fedjük le, szintén vágjuk be 8 részre. Tegyük a középső lyukba és hajtsuk ki.

A leeső tésztákból készítsünk középre egy kerek lapot, erre ültessük rá a sajtot.

A tetejét kenjük meg egy felvert tojással, megszórhatjuk magokkal is.

Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben süssük 25 percig.
Melegen tálaljuk.

Forrás:
http://kanelaylimon.blogspot.com.es/2013/12/pan-de-beicon-y-romero-con-camembert.html
2/02/2015

Sose láttam olyan szépet életemben, mint az a kislány. Olyan volt, mint egy angyal...
Attól kezdve mindig együtt voltunk, úgy voltunk, mint a borsó meg a héja.

Forrest Gump c. film

Hozzávalók
Tészta
  • 280 g liszt 
  • 140 g vaj, olvasztva
  • 3 tojássárgája (2 db a tésztába, 1 db a kenéséhez)
  • 45 g cukor
  • csipet só
  • 25 g élesztő 
  • 80 ml tej 
Töltelék
  • 9 db kivi 
  • 160 g tejszín 
  • 120 g krémsajt, szobahőmérsékletű 
  • 80 g porcukor 
  • 2 tk olaj 

Az élesztőt futtassuk fel pici cukorral elkevert langyos tejben.
Adjuk az átszitált liszthez az olvasztott vajat, a 2 db tojássárgáját, a cukrot és sót.
Gyúrjuk össze a felfutott élesztővel. Letakarva, meleg helyen hagyjuk, míg duplájára kel.
Osszuk 12 egyenlő részre, formáljunk golyókat belőle.
Fedjük le folpackkal, pihentessük 10-15 percig.
Mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra, és a képen látható módon formázzuk.
Tegyük az elkészült hosszúkás zsemléket kiolajozott tepsibe. Hagyjuk duplájára kelni őket, majd kenjük meg tojássárgájával és süssük előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 15-18 percig.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez verjük a porcukorral habbá a tejszínt, óvatosan forgassuk össze a krémsajttal.
Töltsük a krémet, a felvágott zsemlékbe (lásd fotó).
A meghámozott kivikből karalábévájóval formázzunk golyókat és ültessük rá a krémre.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/82339

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)