9/29/2015

Cruffin

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Muffin bölcsőben, ropogós croissant rétegek, egy remek házasság gyermeke a
Cruffin

Édesen vajjal, lekvárral, Nutellával, pudinggal, vagy sósan mártogatóssal kínálva is nagyon finom.
Ez alapvariáció, a feltekerés előtt megszórhatjuk darált dióval, mogyoróval, mazsoláva, csokidarabokkal...

Hozzávalók (8 db)

  • 150 g kenyérliszt
  • 150 g finomliszt
  • 1,5 tk (6 g) porélesztő
  • 1,5 tk (11 g) só (édesen 1 tk só + 2 ek cukor)
  • 130 g langyos víz, szükség esetén + 30 g (2 ek) 
  • 50 g vaj, felkockázva, szobahőmérsékletű
  • 165 g vaj, szobahőmérsékletű

Keverjük össze a kétféle liszet a porélesztővel és a sóval.(Ha édes tésztát szeretnénk akkor vegyünk vissza a só mennyiségét 1 tk-ra és tegyünk a tésztához 2 ek cukrot)
Öntsünk bele 130 g langyos vízet (kb. 35 °C), és gyúrjuk robotgéppel, alacsony sebesség 3 percig. (Ha úgy érezzük, hogy nem állt össze a tészta, akkor adjunk még hozzá +2 ek vizet és gyúrjuk tovább.)
Tegyünk hozzá 50 g kockára vágott vajat és gyúrjuk alacsony sebességgel 5 percig, majd közepes sebességgel további 10-15 percig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
Fedjük le a műanyag tetővel/folpackkal és hagyjuk pihenni kb. 40- 45 percig szobahőmérsékleten.

Borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk 4 egyenlő részre. Csak az legyen elöl amivel dolgozunk, a többit lazán takarjuk le folpackkal.
A 4 tésztadarabot nyújtani kell, lehet a hagyományos módon nyújtófával is, nagyon vékonyra, de ha van otthon tésztagépünk akkor azt is használhatjuk hozzá (ott is a lehető legvékonyabbra).

A hosszú és vékonyra kinyújtott tésztacsíkot ecsettel, vagy akár az ujjunkkal gyengéden vajazzuk meg a szobahőmérsékletű vaj negyed részével (nem olvasztott vaj!), egészen a tészta széléig.
Szorosan tekerjük fel (lásd kép), majd egy vékony pengéjű nagyon éles, lisztbe mártott késsel vágjuk hosszában ketté. Azért fontos a kés, hogy a rétegek szélet ne nyomjuk össze a kelleténél jobban.
Mindegyiket a vágási felülettel kifelé lazán tekerjünk fel, a végeit hajtsuk be maga alá.
Ha mind a négy tésztadarabbal ezt megcsináljuk akkor 8 db-ot kapunk.
Tegyük a cruffin tekercseket kivajazott muffin sütőformába, lazán fedjük le folpackkal és hagyjuk duplájára kelni, szobahőmérsékleten kb. 2-3 óra.
(Ha előző nap készítjük, akkor az egészet takarjuk le folpackkal és tegyük a hűtőszekrénybe. Másnap sütés előtt vegyük ki, és szintén hagyjuk duplájára megkelni).

Süssük előmelegített sütőben 200 °C-on 25 percig, aranybarnára.
Mikor kihűlt szórjuk meg porcukorral.

Forrás további képekkel: http://ladyandpups.com/2015/04/04/how-to-make-cruffin-with-pasta-machine

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)