1/19/2015

Fahéjas almavirág

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
Frangipane krém 
  • 100 g vaj, puha 
  • 100 g cukor 
  • 1 db tojás 
  • 1 db tojássárgája 
  • 1 ek vanília aroma 
  • 2 ek liszt 
  • 40 g mandula, finomra darálva 
Robotgéppel keverjük össze a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a tojást, majd ha elkevertük, akkor a sárgáját is. Öntsük hozzá az aromát, végül pedig a liszttel elkevert mandulát is.

Tészta

  • 60 ml víz 
  • 180 ml tej 
  • 50 g vaj 
  • 1 db nagy tojás, szobahőmérsékletű 
  • 50 g cukor 
  • 2 tk élesztőpor 
  • 450 g liszt 
  • csipet só 

Tészta tölteléke
  • 50 g vaj, olvasztva 
  • 4 ek fahéj és 100 g cukor keveréke 

A virág közepébe

  • 3 db alma, hámozva, szeletelve 
  • 60 ml tej (tésztára) 
  • 1 tk cukor (almára) 
  • 3 ek vaj, olvasztva (a végén az egészet megkenni) 

A tésztához egy kis edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a vizet és tejet. A keveréket keverjük/hűtsük szobahőmérsékletűre. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és az élesztőt, hagyjuk meleg helyen 5 percig.
Egy másik tálban kézi habverővel keverjük össze a lisztet és a sót.
Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, gyúrjuk lisztezett deszkán sima tésztává, kb. 5 perc.
Tegyük a tésztát olajjal kikent edénybe, forgassuk meg benne, hogy a vékony olajréteg körbevegye, takarjuk le nedves ruhával és hagyjuk duplájára kelni (kb. 2 óra).

Öntsük a tésztát enyhén meglisztezett felületre. Vegyünk ki belőle egy nagy tojás méretű darabot, tegyük félre. A maradék tésztát osszuk négy egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsuk ki 23 cm átmérőjű kör alakra.
Az első kinyújtott kerek tésztát kenjük meg a vaj negyedével és szórjuk meg a fahéjas cukor harmadával,
tegyük rá a második kerek lapot, ezt is kenjük meg ¼ rész vajjal, és 1/3 rész fahéjas cukorral,
következik a harmadik lap, ismét ¼ rész vaj és 1/3 rész fahéjas c ukor,
végül fedjük le a negyedik kerek tésztalappal, és a kenjük meg a maradék ¼ rész vajjal.
Vágjuk le a széleit, hogy tökéletes kör alakú legyen. Tegyük félre a nyesedéket.
Egy hegyes, éles késsel vágjuk a szélétől 1,5 cm távolságot meghagyva 8 részre (lásd kép!).
Ezeket a háromszögeket most középen vágjuk fel, hogy át tudjuk rajta bújtatni a tésztát, vigyázzuk most már egyik oldalon se vágjuk végig a rést (lásd kép!). 


Melegítsük elő a sütőt 200 °C hőmérsékletre, béleljük ki zsírpapírral a sütőlapot.

Nyújtsuk kerek formára a félretett (tojás méretű) tésztát, hogy illeszkedjen a szirmok közepébe.
Terítsük el benne a frangipane krémet. Gyengéden nyomkodjuk bele az almaszeleteket, kicsit fedjék egymást (lásd kép). A széléről levágott tésztadarabokból készíthetünk díszt a közepébe.
A tésztát kenjük meg tejjel, az almát szórjuk meg a cukorral.


Süssük az előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 175°C-ra és süssük aranybarnára. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne hűlni a tésztát 30 percig.
Ha letakarjuk a tésztát alufóliával, akkor karamellizálhatjuk a cukrot az almán, (felső gril), de óvatosan járjunk el, hogy ne égjen meg.
Még melegen kenjük át 3 ek olvasztott vajjal.

Forrás: http://daringbakerduluth.blogspot.hu/2014_02_01_archive.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)