2013. október 8., kedd

Egyiptomi torta

Mogyorós, karamellás 
Egyiptomi torta

Tészta

  • 3 lapra van szükségünk, mindegyik, a következő hozzávalókból készül:
  • 2 db tojásfehérje 
  • 2 ek cukor
  • 1/2 ek liszt
  • 4 dkg őrölt mogyoró

A tojásfehérjét verjük habbá a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet és a darált mogyorót.
Süssük meg egymás után a lapokat, kivajazott, 20 cm átmérőjű kerek torta formában, előmelegített sütőben 170°C-on, 25 percig. Ha már barnulni kezd a széle, vegyük ki! Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni, mielőtt leszedjük róluk a papírt.

Vaníliás krém

  • 10 db tojás sárgája
  • 10 ek cukor
  • 5, 5 ek liszt
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 3,4 dl tej
  • 17 dkg vaj, szobahőmérsékletű
Sűrítsük puding sűrűségűre kis lángon (folyamatos keverés közben) a tojássárgáját a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral és a tejjel.
Mikor már langyosra hűlt adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és keverjük krémesre.

Karamellás krém
  • 14 dkg tejszínhab por
  • 2 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg pirított, apróra vágott mogyoró
Verjük habbá a port a tejjel.
Karamellizáljuk kis lángon a cukrot, öntsük márványlapra/ kiolajozott alufóliára/sütőpapírra.
Ha kihűlt válasszuk le a felületről, tegyük nylon zacskóba, és törjük össze apró darabokra, de ne porrá!
Keverjük a mogyorót és a karamell darabokat a tejszínhabba.

Összeállítás
Tészta, vaníliás krém, karamellás krém, tészta, vaníliás krém… tetején karamellás krém
Úgy osszuk be a vaníliás krémet, hogy jusson a torta szélére is.
Forrás: http://palachinkablog.com/torte-egyptian/