7/10/2013

Melanzane alla Parmigiana - Padlizsán spaletta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Klasszikus szicíliai étel Elnevezése arra utal, hogy akár az ablakok árnyékolására használt spaletta (parmiciàna magyarul spaletta) úgy néznek ki benne a padlizsán szeletek.

Hozzávalók
  • 1,5 kg padlizsán
  • 70 dkg paradicsom
  • 30 dkg mozzarella
  • 10 dkg parmezán
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • bazsalikom
Kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott fokhagymát.
Hámozott, magozott, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, megsózzuk. (Ha a paradicsom nagyon savanyú lehet picike cukorral kompenzálni.)
A paradicsomot keverés közben szétnyomkodjuk, apróra tépdesett friss bazsalikom levelet adunk hozzá, kis lángon kicsit besűrítjük. A kész mártást ízlés kérdése, hogy hagyjuk így darabosan, vagy átpasszírozzuk.

A padlizsánokat hosszában ½ cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, kb. fél órát állni hagyjuk.
A lemosott és szárazra törölt szeleteket lisztben megforgatjuk, és olívaolajon aranyszínűre sütjük.

Egy nem túl magas falú vas tepsit/tálat bedörzsölünk fokhagymával és kikenjük olívaolajjal. Rátesszük az első réteg sült padlizsánt, egy kevés paradicsommártást kanalazunk rá, erre vékonyra szeletelt mozzarellát teszünk és meghintjük reszelt parmezánnal.
A rétegzést 6-7 cm magasságig ismételjük. A tetejére padlizsán kerüljön, amit parmezánnal hintünk meg.
180-200 ºC-on 20-30 percig sütjük. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)