6/10/2013

Lestyán

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Lestyán (Levisticum officinale)
Más néven magginövény, vegetanövény, levescsík, lescsihán, lóstya.
Eredete Irán, Afganisztán, a görögöktől a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. Pannóniába a rómaiak hozták. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt, amit gyógynövényként használtak.
Évelő növény több, mint 2 m magasra is megnőhet. Szürkésbarna színű gyökere, vaskos, húsos, szerteágazó. Aromás levele hármasan szárnyalt, sötétzöld, fényes, illatos. Szára gömbölyű, üreges, pirostól a zöldig terjedő színű; virága kicsi, halvány zöldessárga; magja barna, ellipszis alakú, igen aromás. Vitamintartalma nagyon magas.
Külsőre leginkább a zellerhez hasonlítható az illata és aromája is hasonlóan intenzív.
Olyasmi, mint a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke.
Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma-, kávésavat tartalmaz.
Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense. A neve is valószínűen összefüggésben van ezzel - a latin levare = könnyíteni szóból származtatják.
Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. Egy növény annyi levelet növeszt, hogy érdemes belőle szárítva, vagy fagyasztva bebiztosítani magunkat télire.
De fogyasztható a gyökere és magja is. A gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele. Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének. A lestyán levelei adják az erdélyi csorbalevesek jellegzetes ízét.
A lestyán német elnevezései közül, a Maggipflanze, a Maggikraut, illetve a magyar maggifű és magginövény kifejezések félrevezetőek. A Maggi cég az alapítóról, a svájci Julius Maggiról kapta a nevét. Német források szerint a korai termékekben még valaha volt lestyán, de ezt mára már csak aromákkal, ízfokozóval (nátrium-glutamát, E-621) pótolják. A lestyán továbbá állítólag a Vegeta termékek alapanyaga is, de sem a termékösszetevők listájában, sem a tájékoztató szövegek között nincs feltüntetve, úgyhogy úgy néz ki ez sem igaz.
Aki tényleg lestyánt szeretne az ételébe, az kénytelen lesz maga beletenni. De keveset, óvatosan, elég 1-2 levél egy főzelékbe, vagy levesbe!



Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)