6/30/2013

Fagylaltok és jégkrémek

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Album: Fagylaltok, jégkrémek
Fagyi nélkül nincs nyár.
Óvodás voltam, a harmadik tölcsér fagyimat nyaltam, amikor az az Apukám azt mondta nem vesz már többet, mert ki fog hűlni a gyomrom és meghalok. Az első rémületem volt életemben! Hát az meg hogy lehet? Hogy a fagyitól bárkinek ilyen szörnyű baja lenne? 
Több próbát tettem azóta, és még élek, szóval csíny letudva  Ez az album terveim szerint gyarapszik és növekszik a napok során. „ az igazán finom fagylaltok 20%-os zsírtartalomnáEzek adják meg a zsírosságát és a selymességét. Sokan szokták margarinnal, pálmazsírral, vagy más növényi olajjal helyettesíteni ezeket, de az eredmény nem lesz ugyanolyan. Ezen lehet ugyan spórolni, csak nem érdemes” Auguszt József (Auguszt cukrászda) A fagylalt főzés egyik legfontosabb sarokpontja, hogy a tejet hőkezelni kell, ehhez fel kell melegíteni minimum 85 fokosra. Viszont ha ehhez a hőmérséklethez keverjük hozzá a tojássárgáját, az egyből kicsapódik, csomós lesz. Ha ez megtörténne, akkor le lehet ugyan szűrni utólag, de akkor elvesztettük a fagylaltunkból azt, amitől az selymes lenne. A tejes keveréket lassú,/közepes tűzön állandó kevergetés közben sűrítsük be. A fagyi állaga a benne levő fehérje, cukor és zsiradék arányától függ. A fehérje habosít és levegőssé tesz, a zsír pedig a selymességet adja meg. Nem jó a túl sok cukor, mert akkor folyós, nyúlós lesz. Az olvadósság, a habosság és a selymesség tökéletes egyensúlya kell az igazán jó fagyihoz. 
Fagylaltot készíteni lehet géppel, de a nélkül is. 
Mindenkit csak bíztatni tudok! 
Lesz mindenféle recept, válasszatok, kísérletezzetek és szeretettel várom a Ti receptjeiteket is!



Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)